Nieuwsbrief archief

Aanmelden voor nieuwsbrief

Nieuwsbrief februari 2022

OPEN-DEUREN-DAG
Op zaterdag 5 maart had iedereen de kans om te ontdekken hoe het onderwijs op onze school is ingericht. Helaas mochten wij geen bezoekers in de school zelf ontvangen, dus brachten wij tijdens de Open-Deuren-Dag onze school naar buiten.

Tijdens een drive through (of walk-through), maakten de (vele!) bezoekers kennis met Buurtcollege Agora Maas en Peel. In de diverse kraampjes doorliepen alle geïnteresseerden de diverse vaste momenten van onze schooldag. Uiteraard waren onze leerlingen ook deze keer weer onze beste ambassadeurs!

Nieuwe website
Neem een kijkje op onze nieuwe website. Ons adres is hetzelfde gebleven: www.buurtcollegemaasenpeel.nl.

Houtwalproject
We zijn blij dat we ondanks alle corona maatregelen onze leerlingen ook buiten ons gebouw inspiratie op kunnen laten doen. Een van de projecten waar leerlingen mee aan de slag zijn gegaan, is een houtwalproject voor de paarden. Dit project ontstond als idee bij ouders Joke en Giel Raijmakers tijdens de lockdownperiode. Samen buiten mocht wel. Na een pitch van Joke zijn enthousiaste leerlingen aan de slag gegaan in Nederweert-Eind.

Hoe tof is het als je ziet dat een kind lekker buiten in de aan-stand staat. Kijk eens goed naar de foto’s en verwonder je en stel jezelf de vraag… wanneer vindt leren plaats? Tal van executieve functies passeerden tijdens het houtwalproject de revu. Wat leerlingen leren van dit project is voor elk kind anders. Leerlingen leren over de ecologie achter een houtwal en hebben zorg voor dieren. Ze ervaren hoe het is om met je handen en gereedschap te werken in weer en wind. Welke takken kun je knippen met een snoeischaar en wanneer is een zaag handiger? Kan je alles alleen af of ben je bereid hulp in te schakelen, als bijvoorbeeld de zaag begint te klemmen? Het samenwerken en elkaar helpen begint al bij de planning van de werkzaamheden en het reizen. Zelfs van de regen heb je geen last, als je lekker bezig bent.

Tof dat we dankzij samenwerking met betrokken ouders zo een project voor elkaar krijgen! Nederweert-Eind is met dit project een mooie houtwal rijker!

Wil jij je inschrijven op onze school? Ga dan naar onze website (http://www.buurtcollegeagoramaasenpeel.nl) en klik op aanmelden. Je vindt dan alle informatie die je nodig hebt voor de aanmeldingen op 14 en 15 maart aanstaande.

DOE-MEE-DAG
Woensdag 9 februari 2022 konden leerlingen uit groep 8 ervaren hoe een dag er op onze school uitziet. Alle vaste dagelijkse onderdelen uit ons onderwijs, zoals de dagstart, de werkmomenten, inspiratiesessies, het leesmoment en de dagafsluiting zijn aan bod gekomen. De coaches werden hierbij uitstekend geholpen door enkele van onze leerlingen. Dit meeloopmoment werd door veel groep-8-leerlingen als verhelderend ervaren, mede omdat wij de daadwerkelijke dagelijkse situatie konden laten zien.
De reacties na afloop van de DOE-MEE-DAG waren dan ook hartverwarmend en enthousiast.

First Lego League Limburg
Op dinsdag 22 februari werden we verrast door het team van de Lego League Limburg finale. Het team de Red Monkeys heeft een beker gewonnen bij de Lego League. De prijs voor de Core Values werd uitgereikt op school. De Core Values gaan over samenwerking, nieuwe dingen leren en respect hebben voor elkaar. Mooie prijs om als team te verdienen!

maandag 14 en dinsdag 15 maart inschrijven nieuwe leerlingen

woensdag 23 juni kennismakingsdag groep 8 leerlingen

Bezoek gymonderwijs KWC Culemborg
Door Niels, leerling Agora Roermond

Emma, Jasper, Karin en Niels zijn een dag naar Agora Culemborg geweest. Onderweg in de auto zat de stemming er al goed in, we zagen veel ‘rontondes.’ Toen we daar aankwamen moesten we eerst even een plekje zoeken voor de auto en daarna konden we naar binnen.

KWC Culemborg heeft een afdeling Agora met ongeveer 200 leerlingen en maar liefst 5 gymzalen! We kregen een rondleiding van Elroy (coach en vak expert gym) en Joep (leerling). Na de rondleiding heeft Karin met Elroy over het gym onderwijs gepraat en zijn Jasper, Emma en Niels gaan rondkijken in het lokaal. Jasper heeft zelfs ook nog aan zijn Challenge gewerkt. We kwamen erachter dat Agora Culemborg ook een groep 7/8 Agora onderwijs heeft.
Tijdens de pauze hebben wij natuurlijk een rondje gewandeld. Daarna zijn we gaan gymmen en zagen een lesplein. Een lesplein: verschillende onderdelen in een les, waarin iedereen zelf mag kiezen wat je doet en waarbij je jezelf uitdaagt. Karin heeft zichzelf leren zekeren bij het wandklimmen. Niels heeft voor het eerst getokkeld. Jasper heeft gewonnen met voetbal en Emma heeft op een grote rode balanceerbal gestaan.

We hebben een fantastische dag gehad en we hebben heel veel inspiratie opgedaan.


“It takes a village to raise a child”

Ik ben fan van quotes, ze prikkelen en geven een denkrichting aan die daarvoor nog niet bestond. Dat wat de dagelijkse gang van zaken is, zal niet snel in een quote gevangen worden. Dan kom je ook meteen bij het probleem dat dergelijke uitspraken met zich meebrengen. Hoewel ze logisch klinken, kunnen ze ver van de werkelijkheid af staan. Welke school slaagt erin om als collectief om een kind te gaan staan? We zijn gewend dingen weg te zetten in klassen, vakken en we maken veel verschillende mensen steeds voor een klein deel verantwoordelijk, waardoor er, buiten de ouders, niemand zich écht verantwoordelijk voelt voor de ontwikkeling van een kind. Een school zijn waar iedereen verantwoordelijkheid draagt voor de ontwikkeling van alle mensen klinkt in een quote zo logisch. Maar wanneer het veel moeite kost om het simpele te doen zijn we ver verwijderd van de bedoeling.